09.05.2017

İL MÜFTÜMÜZ MUHAMMET LUTFİ KETENCİ'NİN BERAT KANDİLİ MESAJI

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Allahü Teâla Bakara suresinin 160. Ayeti kerimesinde şöyle buyurmuştur: “Ancak tövbe edip durumlarını düzeltenler ve gerçeği açıkça ortaya koyanlar (lanetlenmekten) kurtulmuşlardır. Çünkü ben onların tövbelerini kabul ederim. Zira ben tövbeleri çok kabul edenim, çok merhamet edenim.”

Hicri aylardan Şaban ayının 15. gecesi yani; 10 Mayıs 2017 Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece İnşaallah Berat Gecesini idrak etmenin sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşayacağız. Rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir.

Beratın kelime olarak en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın (Celle Celalühü) dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 191)

Unutulmamalıdır ki af ve mağfiret edecek sadece Yüce Rabbimizdir. Bununla birlikte her insanın beratı kendi elindedir. Yüce Allah’ın rızasını kazanmak için bu dünyada ne yapmışsak, ahirette o amellerin karşılığını göreceğiz. Ancak ölünceye kadar hayatımızı ibadet ve taatle geçirdiğimiz takdirde saadete ereriz. Nasuh bir tevbe ile hatalarımızdan ve günahlarımızdan nefsimizi arındırabilir ve Yüce Allah’ın mağfiretine kavuşabiliriz.

Her daim Rabbimizin razı olduğu kul olarak, ibadet ve taatle hayatımızı sürdürebilen, barış ve esenliğin bütün dünyayı kuşattığı günlere kavuşmak dileğiyle; aziz milletimizin ve tüm İslâm âleminin mübarek Berat Kandillerini tebrik ediyorum. Ramazan-ı şerife barış, huzur ve güven içinde kavuşmayı Cenab-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.

Muhammet Lutfi KETENCİ

Karaman İl Müftüsü