03.10.2017

2017 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası

2017 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası 01 – 07 Ekim 2017 tarihleri arasında kutlanacaktır.

Bu yıl Başkanlığımızca toplumsal bir duyarlılık ve hassasiyete vesile olması amacıyla 2017 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda “Cami, Şehir ve Medeniyet” konusunun ele alınması kararlaştırılmıştır.

Medeniyet, insanlığın ulaştığı birikim ve gelişmişlik düzeyini gösteren, bu yönü ile toplumların maddi ve manevi tüm kazanımlarını ihtiva eden bir anlama sahiptir. Medeniyetlerin teşekkülünde ve gelişmesinde medeniyet merkezi olabilecek şehirlerin varlığı hayati önemi haizdir. Şehirler, medeniyetin maddi kalıpları olarak, orada yaşayanların inançlarını ve düşünce dünyalarını yansıtan yerlerdir. Bunun en güzel örnekleri İslam şehirlerinde görülmektedir. İslam inancının önemli merkezlerinden biri olan cami, şehrin merkezinde yer alırken etrafında medrese, şifahane, imaret, çarşı, han, hamam ve çeşme gibi yapılar teşekkül ettirilmiştir.

Peygamber Efendimiz, hicret yolculuğunda ilk olarak Kuba Mescidi’ni, Medine’ye ulaştığında ise Mescid-i Nebevî’yi inşa ettirmiş, böylece kurulacak şehirler için cami merkezli bir şehir modeli ortaya koymuştur. İslam medeniyeti cami merkezli bir medeniyettir. Öyle ki cami, şehrin etrafında şekillendiği, bütün cadde ve sokakların kendisinde birleştiği merkezi konumuyla dikkat çekmektedir. İslam medeniyetinin şekillenmesinde cami önemli bir işleve sahiptir. Camiler, İslam toplumunun hayatiyetini devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyulan tarihi birikimi ve tecrübeyi yansıtan toplumsal birer bellek hüviyetindedir.

Nüfusu 160.000 binlere yaklaşan ve hızla artmaya devam eden şehrimizdeki camilerimiz insanlarımızın ihtiyaçlarına istenilen düzeyde cevap verememekle birlikte her geçen gün dini ve sosyal fonksiyonlarıyla toplumun farklı kesimlerine hizmet sunabilecek bir cami modelinin geliştirilebilmesi için yoğun çaba harcanmaktadır.

Şehrimizde şu an itibariyle;

İl merkezinde 139, belde ve köylerinde 165 cami olmak üzere toplam 304 camimiz mevcuttur. Bu camilerimizden il merkezinde 23, belde ve köylerinde 12 cami olmak üzere 35 tanesi tarihi ve turistik camilerimizdendir.

İlimize bağlı ilçelerden; Ayrancı’da 42 camimiz mevcuttur. Bu camilerden 2 tanesi tarihi ve turistik camilerimizdendir. Başyayla’da 13 camimiz mevcuttur. Ermenek’te toplam 96 camimiz mevcuttur. Bu camilerden ilçe merkezinde 12, belde ve köylerde 2 olmak üzere 14 camimiz tarihi ve turistik camilerimizdendir. Kazımkarabekir’de toplam 17 camimiz mevcuttur. Bu camilerden ilçe merkezinde 3, belde ve köylerinde 2 olmak üzere 5 camimiz tarihi ve turistik camilerimizdendir. Sarıveliler’de toplam 31 camimiz mevcuttur. Bu camilerimizden ilçe merkezinde 1 camimiz tarihi ve turistik camilerimizdendir.

Bunun yanında il merkezindeki camilerimizde görev yapmakta olan; 249 kadrolu ve 4/B sözleşmeli İmam-Hatip ve 63 Müezzin-Kayyım, Kur’an Kurslarımızda görev yapmakta olan 73 Kur’an Kursu Öğreticisi ve Müftülüğümüzde vatandaşlarımızı dini konularda aydınlatmak, vaaz irşad hizmeti sunmak üzere 8 Vaiz Din Görevlisi personelimiz vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır.

İlimize bağlı ilçelerimizden; Ayrancı’da 28 kadrolu ve sözleşmeli İmam-Hatip, 2 Müezzin-Kayyım, 1 Vaiz ve 1 Kur’an Kursu Öğreticisi, Başyayla’da 9 kadrolu ve sözleşmeli İmam-Hatip, 3 Müezzin-Kayyım ve 1 Kur’an Kursu Öğreticisi, Ermenek’te 69 kadrolu ve sözleşmeli İmam-Hatip, 9 Müezzin-Kayyım, 2 Vaiz ve 4 Kur’an Kursu Öğreticisi, Kazımkarabekir’de 14 İmam-Hatip, 4 Müezzin-Kayyım ve 2 Kur’an Kursu Öğreticisi, Sarıveliler’de 25 kadrolu ve sözleşmeli İmam-Hatip, 1 Müezzin-Kayyım Din Görevlisi personelimiz vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır.

01 – 07 Ekim 2017 tarihleri arasında kutlayacağımız “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nın bütün Din Gönüllüsü meslektaşlarıma, vatandaşlarımıza, vatanımıza ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Muhammet Lutfi KETENCİ

İl Müftüsü