18.05.2022

Karaman İl Müftülüğünce Aile Haftası münasebetiyle "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Olmak" konulu konferans düzenlendi.

Aile Haftası etkinlikleri kapsamında Müftülüğümüz Aile ve Dini Rehberlik Bürosunca düzenlenen "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Olmak" konulu konferansa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı  Prof. Dr. Mehmet AKGÜL konuşmacı olarak katıldı.

Kadirhane Camii Vekil İmam Hatibi Ömer Faruk Küpdilli’nin Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İl Müftü Vekili Sırrı Fuat ATEŞ, Ailenin toplum için önemine, içerisinde yaşadığımız dijital çağın aileyi ayakta tutan değerlerimizi yıprattığına dikkat çekerek konferans davetine icabet edenlere teşekkür etti.

KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet AKGÜL tarafından "Dijital Dünyada Değerleriyle Aile Olmak" konulu konferans verildi.

Aile kurumunun, insanlığın başlangıcından itibaren varlığını sürdüregeldiğini vurgulayarak sözlerine başlayan Prof. Dr. Mehmet AKGÜL;

“İnsan, doğduğu andan itibaren ölünceye kadar bir aile içerisinde varlığını sürdürmektedir. İnsanlık ilk önce sözel iletişim ile kendini ifade etti. Ardından yazıyı keşfetti, sonrasında medya aracı olarak ilk önce radyoyu icat etti ve şimdilerde dijital çağı yaşamaktadır. Teknolojik aletlere vahiy, ilim ve hikmet rehberlik etmezse dünya yaşanılmaz hale gelir. Bugün yer yüzünde insanların ortak acısı olan savaşlar, teknolojinin sınırsız ve ölçüsüzce değerlerden yoksun bir şekilde kullanılmasından ileri gelmektedir. Dijital dünya insanın ilgilerini ve birbiriyle olan ilişkilerini şekillendiriyor. Sosyal medyanın sınırsız paylaşım imkanı vermesi değerlerin aşınmasına neden oluyor. Bütün kişisel bilgilerin bu mecralarda paylaşılıyor oluşu aynı zamanda güvenlik zafiyetini de beraberinde getiriyor. Göz kendisine, kulak duyduklarına inanır. Dünyada televizyon izleme ve internette vakit geçirme süresinde ülkemiz maalesef ilk sırada yer alıyor. Ailenin kutsiyetini ifade eden mahremiyet, sevgi, ülfet, muhabbet gibi değerlerin sanal alemde hiçbir değer yargısı gözetilmeksizin sergilenmesiyle aile kurumu çok büyük tehlike ile karşı karşıya kalmaktadır. Tüik verilerine göre son yıllarda evlenme oranlarında düşüş, boşanma oranlarında ise artış olması aile kurumunun her geçen gün yara aldığının  habercisidir. Bu bağlamda bir başka sorun evlenme yaşında gözlenen artıştır. Evlilik yaşı başta olmak üzere yuva kurma şartlarının olması gerekenden fazla zorlaştırılmasıyla gençlerimiz evlenerek aile olmaktan hızla uzaklaşmaktadır. Oysa insan, değer verdiği şeyleri aile içerisinde alır, huzuru ailesinde bulur, yalnızlığını sanallıkta değil gerçeklikte giderir. Dijital çağda, eğitim ve çalışma hayatının ailenin dışına çıkması maalesef aileyi huzur ortamından uzaklaştırmıştır. Oysa Cenab-ı Hakk, Kur’an-ı Kerim’in Nahl suresi 80. ayeti kerimesinde “Allah, size evlerinizi huzur ve dinlenme yeri yaptı...” buyurmak suretiyle tam da bu konuya ışık  tutmaktadır. Bakara suresinde de ailede eşlerin “birbirine örtü oldukları” şeklinde tarif edilmesi muhteşem bir tespittir. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın dini ve ahlaki şahsiyetlerinin oluşumu aile içerisinde inşa edilmektedir. Bu nedenle aile, dijital çağın çarkları arasına terk edilemeyecek kadar önemlidir." diyerek sözlerini tamamlayan Prof. Dr. Mehmet AKGÜL, aile gibi önemli bir konunun gündeme alınmasına vesile olanlara ve katılımcılara teşekkür etti.

Konferans sonrasında İl Müftü Vekili Sırrı Fuat ATEŞ tarafından Prof. Dr. Mehmet AKGÜL’e hediye takdim edildi. Ayrıca konferansın ardından görevlilere yönelik “İzcilik Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi.