بِسْــــــــــــــــــــــمِ ﷲِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُ۬هَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْؕ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْؕ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنٖينَ ﴿٣٧﴾
"Onların ne etleri Allah’a ulaşır ne de kanları; O’na ulaşacak olan sadece sizin takvânızdır. İşte Allah onları sizin istifadenize verdi ki size doğru yolu göstermesinden ötürü O’nu tâzimle anasınız. İyilik yolunu tutanları müjdele!" (Hac suresi, 37)
Bizleri bu bayram günlerine kavuşturan Yüce Rabbimize sonsuz hamd ü senalar olsun…
İki cihan serveri peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (sav)'e sonsuz salât ve selâm olsun.
Kurban nedir…
Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.
Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir.
Kurban sadece bir hayvanı kesmekten ibaret değil, arkasında ulvî manaları olan Rabbimize teslimiyetin ve şükrün ifadesidir.
İbadetlerde asıl olan mükellefin kendisinin ifa etmesidir. Ancak mali ibadetlerde vekaleten yerine getirilmesi de mümkündür. Kurban ibadeti bunlardan biridir.
Vekâletle Kurban İyilikte Sınırları Aşmaktır...”
Vekâletle kurban; kendi komşumuzu unutmama; fakirleri, yetimleri, ülkemize sığınmış muhacirleri ihmal etmeme, tarihin milletimize yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket etmenin bir gereğidir.
“Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş…” sloganıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğiyle başlatılan bu kampanya ile kesilen kurbanlar yurtiçinde ihtiyaç sahiplerine, sığınmacılara, Kur'an kurslarına dağıtılırken, yurt dışında ise açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu mazlum kardeşlerimize dağıtılmaktadır..
“Bayram, Sevinçleri Paylaşma, Dargınları Barıştırma Günleridir...”
Bayram günleri kardeşlerimizle aramızda vuku bulan dargınlıkları, küskünlükleri, düşmanlıkları, kin ve öfkeyi bir tarafa bırakarak af ve bağışlama yolunu tercih edelim.
Varlık sebebimiz olan anne-babalarımızı ve aile büyüklerimizi ihmal etmeyelim. Ahirete irtihal edenleri rahmetle yâd edelim, onlara hayır duada bulunalım. Hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimizi mutlu etmenin yollarını arayalım. Evlerin canlı bayramları olan çocuklarımızı ihmal etmeyelim. Koranavirüs tedbirlerine riayet etmede gereken hassasiyeti gösterelim.
“Teşrik Tekbirlerini Unutmayalım...”
Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farzlardan sonra teşrik tekbirlerini getirrmeyi, ilimiz merkez ve köylerinde bayram namazının saat 06.15’de kılınacağını hatırlatmak isterim.
Bu duygu ve düşüncelerle Karamanlı hemşehrilerimizin Kurban Bayramını tebrik ediyor, bütün İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine; insanlığın hidayetine, bütün dünyada adalet, huzur ve barışın teminine vesile olmasını Cenab-ı Mevlâ’dan niyaz ediyorum.
Kurban Bayramınız mübarek olsun!
Faruk GÜRBÜZ
Karaman il Müftüsü